Vooropgesteld: je moet natuurlijk helemaal niks. Ik heb een lijstje gemaakt met de dingen die ik zelf in Colombia absoluut níet had willen missen tijdens mijn rondreis. Voor geen goud. En welke ik dan ook aanraad voor mensen die ook naar Colombia gaan.

Dus hieronder een lijstje met plekken/ervaringen/dingen die mijn 7-weekse rondreis allemaal op geheel eigen wijze compleet maakten.

1. Koffie drinken en spellen spelen in Jardín

Jardín is mijn favoriete dorp in Colombia. Hier staat de al heel lang stil. Er gebeurt hier echt helemaal niets. En ik vind het heerlijk. Een dag is hier niet voorbij voordat er rummikub is gespeeld of voordat er iemand heeft gewonnen met pool.

Bovendien ligt het in de koffiestreek. Het dorp staat dan ook bekend om haar lekkere koffie. In en om Jardín kun je je wel een paar dagen vermaken. In de buurt kun je bijvoorbeeld abseilen vanaf een waterval, goed hiken, finca’s bezoeken of paardrijden.

2. De San Blas-eilanden

Wát een ervaring. Vanaf Cartagena (Colombia) ging ik met 11 anderen vijfdaagse zeilcruise op een Catamaran naar Puero Bello (Panama). Vijf dagen lang at, sliep en woonde ik op die boot. De enige momenten dat je er vanaf komt, zijn de momenten waarop de boot het anker in zee gooit nabij één van de 365 San Blas-eilanden.

Vanaf de boot kun je dan naar deze onbewoonde eilanden zwemmen. Een helderblauw paradijs en absoluut één van mijn hoogtepunten tijdens mijn 7-weekse reis.

3. Spaanse les nemen

Als je tijdens je reis wat tijd kunt vrijmaken voor Spaanse lessen, raad ik je absoluut aan om dat te doen. Zelfs (of misschien: vooral) als je geen woord Spaans spreekt, kan dit verrassend leuk zijn. Ik ben het met je eens als je zegt dat twee dagen les misschien wat weinig is, maar het cliché ‘alle beetjes helpen’ is ook hier zó waar.

Ook al pik je maar een paar dingen mee: je verblijf wordt veel leuker als je tijdens je verblijf wat kunt babbelen met locals of even kunt vragen wat iets kost, zonder meteen gefrustreerd te raken.

4. Feesten in een chiva

De beste avond uit tijdens mijn Colombia-trip had ik in deze typisch Colombiaans chiva: een rijdende partybus. Normaal gesproken schenken ze maar twee dingen: rum of aguardiente (Colombiaanse likeur). Wees gerust: wel met een cola of water on the side om het weg te spoelen.

Terwijl je danst, en wat rondkletst, rijd je vier uur lang door delen van de stad die je anders waarschijnlijk niet had gezien. Een dikke win-win!

5. Free walking tours

Als het even kan, zorg ik dat ik meewandel met een Free Walking Tour. In Colombia heb je ze bijna in elke stad wel, en ik vind het de perfecte manier om meer te leren over de stad waar je op dat moment middenin staat.

Veel leuker dan de stad ontdekken met een Lonely Planet in je hand, en omdat het ‘live’ is, kun je meteen je vragen stellen.

6. Trekkingtocht naar Ciudad Perdida

Het is vier dagen afzien, maar man, wat is dat het waard. Op dag vier zag ik op mijn telefoon dat ik 75km had gelopen.

Best een eind, vooral als je bedenkt dat deze trek dwars door de Colombiaanse jungle gaat, waar het ontzettend vochtig is. De trek is prijzig (rond de €300), maar ik vond het de prijs zeker waard.

7. Leren (salsa)dansen

Colombianen kunnen dansen. Als geen ander. En in elke streek is er wel één dans die in die streek het meest populair is.

Wil je bijvoorbeeld salsa leren dansen, dan wordt Cali aangeraden als ‘dé hoofdstad van salsa’. Ik ben daar niet geweest, maar nam een salsales in Medellín. Super leuk om te doen, en in dit geval (en waarschijnlijk in meerdere gevallen) kun je gewoon een eerste lesje gratis doen.

8. Overnachten in een hangmat

Door heel Colombia vind je veel plekken waar je in een hangmat kunt liggen, en waarin je zelfs kunt overnachten. In nationaal park Tayrona sliep ik twee nachten in een hangmat.

Ik was een beetje sceptisch over een goede nachtrust in combinatie met een hangmat, maar ik heb twee nachten heerlijk geslapen. Om dan vervolgens wakker te worden met dit uitzicht. Geluksmomentje!

9. Een bezoek aan het Casa de memoria-museum in Medellín

Colombia kent een turbulente geschiedenis van tijden van corruptie en politieke spanningen. Het is nogal complex en allemaal helemaal niet lang geleden. sterker nog: het is nog steeds aan de gang. Toen ik vorig jaar in Colombia was, heb ik een paar keer in de kranten gelezen dat er politieke leiders waren vermoord. Bij hun eigen huis, nota bene.

Om beter te begrijpen hoe het Colombia van nu is, moet je weten hoe het vroeger was. In Medellín kun je (gratis!) naar het Casa de memoria-museum gaan. Het laat verhalen zien van inwoners van Medellín van nu en van de vorige eeuw op een interactieve wijze. Ik was onder de indruk!