Alleen reizen. Ik weet het, het klinkt zo… alleen. Maar ik heb het deze zomer gedaan voor twee maanden. En ik ben er helemaal fan van. Ik vond het zelfs zo fijn dat ik mijn volgende reis misschien ook wel gewoon lekker alleen ga plannen.

Het was niet de eerste keer dat ik alleen ging, dat niet. Maar wel de eerste keer zo lang.

Hieronder vertel ik wat ik het allerfijnst vind aan alleen reizen, maar ook wat de nadelen ervan zijn -want ja, eerlijk is eerlijk, die zijn er natuurlijk ook-. Van die nadelen had ik maar heel af en toe last (5% van de tijd). De overige 95% is gewoon genieten geblazen:

3 voordelen

1. Ultieme vrijheid

Alleen reizen geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar jíj wilt. Geen ge-overleg over: Wat gaan we eten? Wat wil je doen? Gewoon lekker slenteren door de stad als je zin hebt.

En als de stad je niet aanstaat, pak je gewoon de bus naar je volgende bestemming. Klaar. Simpel als dat. Het is het ultieme gevoel van vrijheid.

2. Makkelijker contact maken

Natuurlijk maak je ook vrienden als je samen reist, maar als je alleen reist ben je toch meer afhankelijk van je mede-reizigers, die je dus nog niet kent.

Tijdens mijn reis door Colombia en Panama ontmoette ik zoveel mensen die alleen reisden; misschien wel de helft van de mensen die ik ontmoette reisde alleen. En dat maakt dat er altijd wel iemanden zijn die net als jij in zijn voor een hike of een wijn of bier (of vier).

In korte tijd leer je elkaar héél goed kennen en dat maakt de contacten veel intenser dan wanneer je samen reist, is mijn ervaring.

3. Grenzen verleggen

Alleen reizen is heel leuk, maar het is ook heel eng. Het idee van alleen op reis gaan schrikt sommigen al dusdanig af dat ze het uiteindelijk nooit doen, ook al willen ze heel graag. Zonde, toch?!

Maar zoals het is met heel veel dingen in het leven, valt het uiteindelijk allemaal wel mee. Je zult versteld staan van wat je allemaal zelf kunt doen en naar hoe fijn je het eigenlijk kunt hebben in je eentje.

Het is heel cliché, maar ook gewoon heel waar: op je soloreis leer je jezelf kennen en je grenzen verleggen. Je kunt meer dan je denkt!

3 nadelen

1. Eenzame momenten

Misschien wel de grootste angst voor alleenreizigers: wat moet ik nou weer doen in mijn eentje? Nou, geloof mij, je vermaakt je heus wel. Ik maakte deze zomer mijn tweede reis alleen en heb me geen moment verveeld.

Maar áls je je dan toch een keer alleen voelt, voel je je wel écht alleen. Want ook op reis heb je weleens een rotdag. En ja, dat is even shit.

Gelukkig had ik niet veel van die momenten, maar als ik ze had, was dat gewoon ronduit ruk. There, I said it.

2. Altijd gefocust zijn

Ook al ben je al járen volwassen: alleen reizen is pas echt 110% verantwoordelijk zijn voor jezelf. Op jezelf wonen is er niets bij. Alles komt nu op jezelf aan. In kritieke situaties kun je niet even overleggen wat handig is om te doen.

Je wordt als enige in het donker ergens gedropt? Huilen doe je later maar. Je moet zorgen dat je veilig bent. Even slapen in de bus? Vergeet het maar. Je wilt je halte niet missen, want je wilt al helemáál niet uit hoeven leggen in een vreemde taal wat je bedoeling is. Daar is geen beginnen aan.

Maar wees niet gevreesd. Zulke ⮥ momenten maak je niet heel vaak mee, maar ze komen weleens voor. Erg? Nee hoor! Kost dat? Héél veel energie.

3. Praktische zaken

’s Avonds even wat eten in je eentje. Dat vond ik echt niks aan. Avondeten vind ik altijd leuk om met iemand te doen wanneer ik op reis ben. Nu was er soms niemand om de structuur van de rijst en de zin van het leven mee te bespreken.

En wat anders, niet heel onbelangrijks: wie moet je rug insmeren als je in je eentje naar het strand gaat?

Wie moet een er selfie van je nemen, die ook nog een beetje OK moet zijn, en het liefst ook vanuit een bepaalde hoek genomen? Dat komt allemaal wel weer goed. Dat vraag je dan gewoon. Maar een beetje afhankelijk word je er wel van.

De conclusie

Je zult het misschien niet zeggen nadat je de drie nadelen las, maar ik vind alleen reizen echt ontzettend fijn. Het biedt zoveel vrijheid en zoveel opties. Ik beleefde de reis veel bewuster dan wanneer ik reisde met het vriendje of vrienden of familie.

Ik raad dan ook iedereen aan om een keertje op reis of op vakantie te gaan met jezelf. Geloof mij, die voordelen wegen echt veel zwaarder dan de nadelen. Je kunt meer dan je zelf denkt.