Ik heb rond deze tijd van het jaar altijd ontzettend veel zin om op citytrip te gaan. In de winter, het liefst ook nog in de sneeuw, en natuurlijk met kerstsfeer. Gewoon even leuke dingen doen en een nieuw land ontdekken, dat eigenlijk.

Vorige winter zocht ik de ultieme bestemming die al het bovengenoemde had, maar het allerbelangrijkste criterium die onze citytrip moest bevatten, heb ik nog niet eens genoemd. Het moest namelijk óók een zeer budgetvriendelijke bestemming zijn. En dat is gelukt! Voor minder dan honderd euro hadden wij een zesdaagse citytrip voor elkaar gebokst helemaal onderaan deze post vind je hoe).

Been there, done that
Yes! Feest! Het vriendje (Joris) en ik gingen naar mooie, bruisende, besneeuwde Krakau. Na hoofdstad Warschau is dit de tweede stad van Polen. De stad is tot 1609 zelfs de hoofdstad geweest van Polen.

Toen ik een jaar of 10 was, was ik al eens in Krakau geweest met mijn ouders. Maar toen ik er in december weer was, verbaasde ik mezelf erover hoe weinig ik herkende.

Alleen de draak van Wawel kon ik me nog herinneren, maar die hebben we uiteindelijk niet eens meer bezocht. Best jammer, want het kasteel van Wawel mag je eigenlijk niet overslaan, heb ik gehoord.

De St. Mary’s Tower op het stadsplein kun je beklimmen voor uitzichten over de stad

Het fijne aan Krakau..
..is dat het zo heerlijk compact is. Het stadscentrum is niet groot en de meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk af te wandelen. Rynek Glowny, het historische stadsplein, is het grootste middeleeuwse stadsplein van Europa.  Rond december staat het plein in het teken van kerst, met veel kraampjes en eten. Maar ook heb ik er vier paar zelfgemaakte sieraden gekocht, waaronder een paar cadeautjes.

Eten in Krakau
Er is niet echt een Poolse cuisine en je vind er verschillende keukens, meestal Europees. Vermijd de restaurants op en om het plein, want hier zijn de prijzen hoog. Het allerlekkerst én ook meteen het allergoedkoopst hebben we gegeten bij Smak, een klein restaurantje met Poolse cuisine. Neem in Polen een keer een Zurek-soep (Poolse soep met ei en aardappel), die vond ik erg lekker. Waren met een halve liter bier, twee voor-en hoofdgerechten een tientje per persoon kwijt.

Kazimierz
Hoewel er in Krakau overal trams langsdenderen, hebben wij maar één keer in die zes dagen de tram genomen. Die ene keer dat we toch maar de tram pakten, gingen we naar Kazimierz, de oude joodse wijk. Het is nu een hippe wijk vol met leuke café’s en galerijen. Een heerlijk wijk om doorheen te sjouwen.
Het staat er bol van de knusse cafeetjes met kaarslichten en kunst aan de muur. Een tikkeltje studentikoos en een tikkeltje alternatief is het, en dat vind ik persoonlijk een heel fijne combi. En in de winter is het helemaal heerlijk om verkleumd  en versneeuwd de kroeg binnen te lopen voor een goede bak koffie, of misschien een beetje drank voor de warmte.

In deze wijk vind je ook veel synagoges, waarvan sommige geopend zijn. In totaal staan er nog zeven synagoges. Voor 1938 waren dit er nog meer dan negentig. Negentig!

 

De kroegen van Kazimierz <3

Het aanwezige verleden
De stad is één van de weinig Poolse steden die nog geheel intact is gebleven na de Tweede Wereloorlog. Maar dat betekent niet dat er niets is gebeurd. In tegendeel. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is in Krakau te zien en je voelt aan alles dat het nog gevoelig ligt.

Er zijn talloze musea en tentoonstellingen in de stad die verhalen, gebeurtenissen -eigenlijk alles wat er gebeurd is, voor zover bekend-, laten zien over de Tweede Wereldoorlog. Over de joodse getto, de fabriek van Oskar Schindler, de holocaust, verhalen van joodse gezinnen, het onmenselijke en natuurlijk Auschwitz dat in de buurt ligt (hierover in een volgend blog meer).

”Bijna geen joden meer”
Voor de oorlog, dus voor 1938, woonden er in Krakau 60.000 joden. Nu wonen er nog maar 200. ”Er wordt nog steeds veel over de tweede wereldoorlog gepraat,” zegt een medewerkster van een tentoonstelling. Ze is zelf niet joods, benoemt ze. We staan in één van de synagoges in de wijk Kazimierz, van oudsher de Joodse wijk van Krakau. De tentoonstelling laat foto’s zien van joodse gezinnen waarvan alle foto’s nog intact zijn.

Ontzettend indrukwekkend: Auschwitz Birkenau (meer in een andere post)

”Er zijn bijna geen joden meer. Je merkt wel dat mensen er steeds meer over wíllen spreken. Jaren geleden was het gevoelig om over joden te praten, maar je ziet dat er bijvoorbeeld steeds meer studenten kiezen voor Joodse Studies. Een paar jaar geleden had die opleiding een handvol studenten, dit jaar zijn het er alweer 100.”

Ja, een bezoekje aan Krakau is op verschillende manieren indrukwekkend. Het is een stad met flink veel geschiedenis, door flink wat eeuwen heen. En die eeuwenoude stad is prachtig. Dus als je opzoek bent naar een leuke, bruisende, besneeuwde, culturele citytrip deze winter, vergeet deze stad dan niet!  Hieronder heb ik wat tips waar je wellicht iets aan hebt:

 

 

$$$$$? ‘En wat kost dat nou dan?’

Wij betaalden per persoon €90 voor onze vlucht en accomodatie voor zes dagen begin december. De vlucht ging via Ryanair voor €30 retour. We boekten daarbij een Airbnb in het centrum voor €60 per persoon voor zes dagen. In totaal dus €90 voor die zes dagen.

Verder zijn producten misschien iets goedkoper dan in Nederland, maar als je er bijvoorbeeld uit eten wilt, moet je Nederlandse prijzen verwachten. Maar goed, daar is wel omheen te eten, als je opzoek gaat naar goed goedkopere eettentjes.

..En dit zijn mijn favorieten van Krakau:

056942-glossy-black-icon-food-beverage-knife-fork3Eten (budget):
// Smak ($, Karmelicka 10): Klein, ouderwets, geplastificeerde menukaart, Pools. €10 voor een voorgerecht, hoofdgerecht en een halve liter bier.
// Smakolyki ($, Straszewskiego 28): De plaats om te zijn voor een goedkoop (maar super goed!) ontbijt. Verse sapjes en veel menuopties met zowel Europese gerechten als Poolse gerechten.

Museum-50 Museum:
// Auschwitz-Birkenau: Beetje raar om deze als ‘favoriet’ te benoemen, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Ontzettend indrukwekkend.
// Schindler’s factory (Lipowa 4F).
// Wawelkathedraal (Wawel 3).

Afbeeldingsresultaat voor amusement icon   Doen:
// Lost souls Alley (Floriańska 6): Spookhuis vs. escape room.
// Krakow pub crawl: Stond heel hoog op mijn lijst, maar waren net te laat voor de kroegentocht. Aan de belachelijk goede recensies te zien, is deze niet te missen.
// St Mary’s beklimmen (Stadsplein): Is tegelijkertijd ook een museum. Voor meerdere uitzichten over de stad, kun je in de toren klimmen.

1489376508_WINEKoffie/drankjes:
// Alchemia (Estery 5): Knus, kaarslichten, alternatief. In deze straat in Kazimierz vind je meerdere kroegjes als deze.

img_0554

img_0075