Toen ik deze plek een keer per ongeluk voorbij zag komen op Instagram, knalde ik ‘m meteen op mijn Bucketlist: Sicilië-editie. Een zwemparadijsje op aarde. Ik zag een waterval, roze bloemen en helderblauwe natuurbaden, ergens midden in de bergen. En ook nog in de regio waar wij onze trip zouden maken, namelijk in het zuid-oosten van het eiland (vlakbij Avola & Noto, zie kaartje onderaan).

zzz

Dat kleine blauwe vierkante centimeter daar in het midden, dat is het bad.

Dit moesten wij (mijn boy en ik) natuurlijk live meemaken. Want hoe vaak krijg je het voor elkaar om op zo’n prachtplek te gaan zwemmen?! Op de website van dit natuurgebied staat dat de kloof verboden terrein is vanwege een bosbrand in 2014, die de wandelpaden naar beneden verwoestte. Officieel is het park dus ‘gesloten’, officieus is het gewoon open voor bezoek. Eenmaal aangekomen bij de ingang staan restaurantjes, staan er toch wel tientallen auto’s en betaal je alsnog drie euro om naar beneden te mogen lopen. Trek wel dichte schoenen aan, want zonder gesloten schoenen laten ze je niet naar beneden lopen (dat wil je trouwens ook niet; de steile wandeling naar beneden vraagt wel wat meer grip dan je teenslippertjes bieden).

De kloof is namelijk zo’n 300 meter diep en ligt in het natuurreservaat Cavagrande del Cassibile. Het is ongeveer een uur heel steil afdalen, van het startpunt tot aan de duik in het water. Aangeraden wordt om deze tocht zo vroeg mogelijk op de dag te doen, vanwege de hitte in de middag. Wij liepen er -dat was in juni- natuurlijk wel in de middag en volop in de zon omdat we ’s ochtends een poos verdwaald waren geweest.

De laatste paar honderd meter loop je over de rotsen door een mini jungle, waarbij je de planten voor je hoofd weg moet zwaaien en vanaf daar openen zich de riviertjes en de koele baden. Mensen die van de rots springen, een pruttelende waterval op de tropische achtergrond. Het badwater komt rechtstreeks van de rivier en is verser dan vers, en helderder dan helder. En het is fris. En vooral dát konden we goed gebruiken na de klim. En ik wil nog een keer naar dit zwemparadijs. Ik. Wil. Nog. Een. Keer.

En toen moesten we nog naar boven……

img_1155-5

Tarzan!

icon-car.png
Cavagrande del Cassibile

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Cavagrande del Cassibile 36.978421, 15.070496