“Irán, waarom ga je naar IRAN?! Wil je dood of zo?” kreeg ik vaak te horen wanneer ik enthousiast vertelde dat ik naar Iran zou gaan. En nu moet ik bekennen dat ik het zelf toch ook wel spannend vond, zo vlak voor vertrek. Ik bedoel, het is toch een Islamitische republiek en dat is even andere koek dan het Westerse leven dat ik gewend ben.

Maar eenmaal in Iran viel dit direct van me af. Wát een land, met een ongekende gastvrijheid, een fascinerende natuur, verbazend backpackervriendelijk en dat allemaal in een super ontspannen sfeer (behalve dan wanneer je een afspraak hebt en ietsje te laat bent, dan bellen ze je meteen om te vragen waar je blijft).

Overweeg je om naar Iran te gaan, dan heb ik één tip: doe het gewoon en doe het nu. Iran is een land bij uistek om doorheen te reizen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat moet je wel doen of juist niet doen als je naar Iran gaat?

Do:

1. Word lid van ‘See you in Iran’
Dit is een grote Facebookgroep waar reizigers uit de hele wereld én veel Iraniërs vragen stellen, ervaringen delen en tips geven. Alle vragen die je hebt, zijn daar al eens gesteld. Ik vroeg er iets over het Visum On Arrival en kreeg letterlijk binnen dertig seconden de eerste antwoorden. Erg handig en bovendien een leuke manier om alvast kennis te maken met het land en haar inwoners.

Hoi

2. Visa on Arrival

Over visums gesproken: wij gingen voor een Visa on Arrival, oftewel een visum ter plekke op het vliegveld geregeld. Ging mooi. We moesten een kopie van onze zorgverzekering en zorgpasje laten zien, en dat was alles (neem ook een kopietje van je paspoortfoto mee). Hebben er uiteindelijk een uurtje op moeten wachten. Kosten: houd rekening met 70-80€. Het visum is 30 dagen geldig.

3. Overnacht bij lokale bevolking
Hoewel Couchsurfing.com officieel één van de vele illegale websites is in Iran, zitten er genoeg Iraniërs op deze website om reizigers te kunnen onderbrengen. Dit is dé kans om helemaal het echte Iranese leven te beleven. De lokalen kennen de beste plekjes in de omgeving en helpen je al te graag verder. Bovendien is het gewoon enorm gezellig en krijg je 99% zeker echte huisgemaakte Iraanse maaltijden voorgeschoteld. Dat zijn de lekkersten. Doen dus!

4. Check de kleding- en gedragsvoorschriften
Voor vrouwen: dragen een hijab (hoofddoek) en een top met lange mouwen die in ieder geval je heupen bedekt, het liefst niet te strak én het moet bij je hals gesloten zijn. De broek/legging moet altijd lang zijn. In schoenkeuze ben je vrij, slippertjes zijn dus OK.
Voor mannen: Mogen wel korte mouwen dragen (geen korte broek!)

En dan zijn er gedragsregels, maar die zijn niet zo simpel. Je kunt er wat over gaan lezen, maar maak je er niet  al te druk om. Mensen vinden het leuk om dingen uit te leggen en moeten er meestal om lachen dat wij iets net even anders doen. Sommige dingen zijn goed wel goed te weten. Zo mogen mannen en vrouwen elkaar geen hand geven in het openbaar.

5. Neem (’s nachts) de VIP-bus
Dat staat voor Very Important -je raadt het niet- Passenger, wat wij erg geestig vonden. ’s Nachts reizen met de bus is een populaire en goedkope manier om van A naar B te reizen. En je hebt dan twee keuzes: de reguliere bus (zoals een Syntusbus in Nederland, niet erg comfortabel voor een hele nacht) of de VIP-editie. Die laatste is meestal een paar dollar ($3 tot $6) duurder en dat is dan nóg erg goedkoop.

dav

6. Koop een Iraanse simkaart
Dat hadden wij niet, maar hebben we wel gemist en zou ik de volgende keer wel doen. Een kaartje kost je nog geen vijf dollar, en dan ben je gedurende je reis goed in staat om te organiseren. In Iran wordt er heel wat over en weer gebeld en bij een ontmoeting komt meteen de telefoon tevoorschijn zodat nummers uitgewisseld kunnen worden. Het is handig wanneer je iets overlegd hebt met iemand of gewoon een ho(s)tel wilt regelen. Bovendien is het voor beide partijen goedkoper.

7. Verdwaal
Nee, maar echt. Sjouw gewoon wat los rond. Als ik even een uurtje in mijn eentje wilde zijn, liep ik door wat wijken. Op een gegeven moment kon ik de weg naar mijn hostel niet vinden (dit keer lag het écht aan een belabberde kaart), máár ondertussen kreeg ik brood van de oude bakker, een rondleiding door een moskee, en liepen vijf mensen met me mee om mijn hostel terug te vinden. Iran staat bekend als een ontzettend veilig land om doorheen te reizen en ondanks dat ik me dit voor mijn reis niet zo goed kon voorstellen, sluit ik hier mij nu helemaal bij aan. Ik denk zelfs dat dit één van de landen is waar ik me als reiziger het meest veilig voel.

8. Neem genoeg contant geld mee
Je kunt er namelijk niet pinnen met Nederlandse pas. Genoeg geld meenemen voor de reis, dus. Je kunt gewoon Euro’s meenemen en ze in Iran wisselen, bij wisselloketten of bijvoorbeeld hotels.
(!)Houd er rekening mee dat vrijdag de vrije dag is in Iran, en er dus geen valutawisseling mogelijk is.

9. Leer alvast een beetje Perzisch

Sommige jongeren spreken wat Engels en sommige ouderen kunnen het nog als erfenis van de tijd voor de Islamitische Revolutie, maar over het algemeen spreken mensen er geen Engels. Om toch een paar standaard dingen duidelijk te maken, is het handig om een paar basiswoorden in het Perzisch te kennen. Beetje oefenen, en je kunt zeggen dat je iets lekker of mooi vindt, of hoe je heet. Ik nam een Youtube-lesje van Anita. Een andere manier is door liedjes te luisteren (neem bijvoorbeeld de Iraanse popband Barobax).

10. Installeer VPN op je telefoon

Anders kom je niet op Whatsapp, Facebook of Ad.nl, etc. De Iraanse overheid blokt deze sites, maar net als alle Iraniers doen, kun je een (gratis) VPN-app downloaden om de block te omzeilen.

 

Don’t:

1. Zeggen dat je vrijgezel bent
Ga je als vrouw op reis naar Iran? Zeg dan dat je getrouwd bent, wanneer mensen ernaar vragen. Jonge mannen openen meteen de jacht en oudere vrouwen proberen je zo snel mogelijk in contact te brengen met hun artsenzoon. Heel goed bedoeld allemaal, maar als je gewoon meteen zegt dat je getrouwd bent, bespaar je jezelf een hoop onderhandelingspogingen. Je komt hier immers niet om zaken te doen.

Foto: Fleur Verwer

2. Je zorgen maken
Echt niet doen. Nergens voor nodig. In eerste instantie lijkt Iran voor reizigers een streng land waarin je bij bijvoorbeeld overheidsinstanties ontzettend moet opletten, maar daar merk je -ik in ieder geval- nauwelijks iets van. Bij de douane had ik het bijvoorbeeld fijn gevonden als ze de moeite namen om mensen daadwerkelijk te checken, in plaats van thee te drinken. Iraniërs zijn ontzettend relaxte, en bovendien zéér ontwikkelde mensen, die heus wel snappen dat jij in het westerse Nederland een heel andere leefstijl hebt (en je zult trouwens ook merken we helemaal niet zoveel verschillen als je misschien zou denken). Gebruik gewoon je gezonde verstand en lees van tevoren goed over gedrags- en kledingvoorschriften en pas deze ook toe. Verder hoef je je er alleen nog naartoe te gaan en je over te geven aan dit verrassend mooie land!

Even kort en bondig: dit vond ik van Iran. Het uitgaansleven scoort het laagste (nagenoeg niet aanwezig) en de gastvrijheid krijgt van mij een dikke 10.

rapportkaart Iran