En dan bedoel ik niet veiligheid in de vorm van EHBO of een slotje aan je tas. Dit blog gaat over hoe jij er zélf voor zorgt dat je veilig je reis door komt.

Want het kan maar zo zijn dat je in één keer in the middle of nowhere van Albanië wordt gedumpt, in het pikdonker. Of dat je -per ongeluk- in je uppie over een verlaten en vervuild eiland van Colombia wandelt.

Sta je dan lekker op reis te zijn, als een razende in te calculerende wat de snelste manier is om levend uit de situatie te komen. Meestal gaat het goed, maar het is fijn als je in deze situaties wat houvast hebt. Met deze vier basistips zorg je dat je niet als een zenuwpees op reis hoeft, maar ondertussen jezelf ook niet constant in de nesten werkt.

Als het goed gaat, heb je je leven lang profijt van goede, sterke verhalen en herinneringen.

1. Onderbuikgevoel

Gouden regel. Zegt je gevoel ‘nee’? Doe dan ook ‘nee’. Neem je onderbuikgevoel in acht. Soms ziet een situatie of persoon er nog zo prima uit, maar heeft je lichaam al een signaal opgepikt van iets wat niet klopt, waarvan je brein nog niet helemaal op de hoogte is.

Zo heb ik ooit een lift afgewezen die ik niet vertrouwde. Het voelde niet goed. In zulke gevallen kun je het beste gewoon vriendelijk bedanken en opzoek gaan naar iets anders.

2. Lees je in

Ga je naar een onbekend land? Lees je dan in. Lees ervaringen van anderen. Dan weet je dat je je enkels moet bedekken en elke dag een hoofddoek op moet, als je als vrouw naar Iran reist. En je allerkortste broekje meenemen als je naar Marokko gaat? Niet doen, gewoon. Het is een islamitisch land, daar kun je rekening mee houden.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft per land een actueel reisadvies (klik!). Per land is er op een kaart te zien welke gebieden (on)veilig zijn. Ook staan er tips bij over gezondheidsrisico’s. Altijd goed om een land even na te trekken, dus.

3. Gebruik je boerenverstand

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Laat je niet leiden door mooie woorden, maar door je verstand.

4. Weten dat je kwetsbaar bent

..is het halve werk. Weet wat valkuilen zijn. In sommige landen/gebieden wordt geadviseerd om niet ’s avonds alleen de straat op te gaan. Maar soms móet je wel.

Zo heb ik mij, toen ik in mijn eentje ’s avonds in Medellín aankwam, aangesloten bij een groepje reizigers die naar dezelfde wijk moest als ik. Zolang je je tussen de mensen begeeft, maak je jezelf minder kwetsbaar.

Goed, dat waren de tips. Voor de rest moet je alles maar gewoon laten gebeuren. Dat is avontuur: niet weten wat er op je pad komt. En dat is juist het mooie van reizen. Als het goed gaat, heb je je leven lang profijt van goede, sterke verhalen en herinneringen.